Cine merita?

Doubtful 3D man with a question mark - isolated on white

Merit? E genul de intrebare care ascunde multe alte framantari in spate…

Inainte sa dau un raspuns vreau sa iti vorbesc putin despre oamenii din jurul nostru care sunt in viziunea mea extraordinari, genul de oameni pe care poate nu ii apreciem suficient. Nu sunt neaparat oamenii cu o functie pompoasa, cu hainele foarte scumpe, cu masinile cele mai puternice sau cu diplome de la universitati de renume. Desigur exista si oamenii extraordinari care au toate aceste lucruri dar nu asta ii defineste. Oamenii extraordinari sunt in toate paturile sociale, in unele intr-un procent mai mare decat in altele.

Majoritatea, am observat, au cateva lucruri in comun, lucruri pe care le trecem de multe ori cu vedere. Oamenii extraordinari iti fac ziua putin mai usoara, poate cateodata doar cu un zambet sau o vorba buna pentru ca este tot ce au. Acesti oameni ofera mai mult decat primesc si lasa locul pe unde au trecut putin mai frumos decat atunci cand au venit. La fel ca oamenii care au stat la coada cu noi pentru a vota, cu care am impartiti un ceai sau o pizza si cu care am ras timp de 4 ore.

Sunt genul de oameni care te incurajeaza sa visezi dupa care te ajuta sa implinesti acel vis, fara a cere ceva pentru asta. Iar daca visele nu se implinesc sunt tot primi care te ridica, te scutura si iti dau sutul in fund care te repune pe picioare sa incerci un altul. Dar nu si atunci cand stiu ca aceste vise iti vor face rau, pentru ca mai presus de orice iti vor binele. Sunt oamenii empatici care se uita prima data in interior pentru a vedea ce e de reparat si abia apoi, daca mai e necesar, arata cu degetul spre exterior. Iar atunci cand arata cu degetul spre ceva e doar pentru a arata cum poate fi reparat. Nu faptul ca au fost perfecti, ci gandurile bune si iubirea i-au facut pe acesti oameni frumosi, chiar daca au si scapari, suparari si frustrari. Am ales extraordinar pentru ca nu are termen de comparatie: adica oamenii nu pot fi mai mult sau mai putin extraordinari, ei sunt sau nu. Multi am fost norocosi sa crestem printre astfel de oameni si fara ei viata noastra nu ar fi fost la fel de frumoasa, dar cat de des le multumim pentru asta? Hai sa facem asta mai des incepand de acum!

Exista si oameni pasivi, cei care nu fac bine dar nici rau nimanui, ei doar exista si sunt multumiti asa cum sunt, ceea ce e pina la urma OK atat timp cat nu ii deranjeaza pe altii. Si mai exista restul, care iau mereu fericire de la primii, care stiu tot timpul mai bine, care nu sunt niciodata vinovati pentru ce se intimpla, si care in general ii ofilesc pe cei din jur pentru ca asa isi valideaza convingerile. Si atunci cand ai ghinionul sa vezi in jur multi astfel de oameni incepi sa crezi ca altceva nu exista si incepi sa inveti sa traiesti ca ei. Cred ca avem destule exemple si din aceasta categorie, impotriva multora ne-am razvratit cand eram mici, impotriva altora inca ne gandim cum sa procedam acum. E nevoie de mult curaj sa fii extraordinar intr-o lume de resturi, iar lumea are nevoie de mai multi oameni frumosi de aceea va indemn sa sustinem si sa promovam mereu prima categorie.

Aici intervin mereu o multime de intrebari: cine merita, cine nu si cati oameni extraordinari mai avem acum linga noi? Cat de mult sa ii ajuti pe oamenii extraordinari, cat ii lasi sa se ajute singuri, cat de mult ii protejezi de restul si cat de mult ii lasi sa se dea cu capul de pereti?
Incep sa cred ca interventiile trebuie sa fie facute neaparat atunci cand vine vorba de lucrurile materiale, pentru ca oricine are dreptul sa aiba asigurate nevoile de baza: adapost si mancare. Asta e si ideea din spatele proiectului ReConstruct: A oferi oamenilor informatii pentru a facilita accesul la resurse de baza, oferindu-le astfel mai multa siguranta sa lupte pentru ceea ce cred.

In general familia, societate si credintele ne pot tempera sau amplifica frumusetea, poate de aceea sunt multi care obosesc pe parcurs si renunta sa mai creada in bine la fel cum sunt multi care devin din ce in ce mai rai. Am observat ca in general cei care rezista cel mai mult sunt cei care realizeaza ca pentru a putea darui altora trebuie sa aiba grija si de ei, altfel Restul ii inghite.

Putem face rau chiar si cu cele mai nobile intentii de aceea la intrebarea, de cat de mult control si de cat de multa interventie e nevoie, putem gasi raspunsul doar impreuna!

Acum mai trebuie sa raspund la intrebarea daca meriti?
Nu iti voi raspunde direct pentru ca parerea mea nu e importanta, la fel cum nu e importanta nici parerea altora in acest caz. Intreaba-ti constiinta daca meriti, iar daca vreodata simti ca nu, sunt sigur ca vei sti ce e de facut. Dar nu uita sa te intrebi si daca merita?

Spune-ne raspunsurile tale la intrebarile din articol in casuta pentru comentarii de mai jos.

FMB
reconstructromania@gmail.com
Picture from: http://www.clipartpanda.com/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s