Noua înțelepciune

O poveste despre câteva lucruri importante, pe care le știam pe dinafara când eram copii, dar pe care le uităm deseori când suntem ‘mari’.

“Trăia odată în nordul Chinei un înțelept, care împlinise 80 de ani. Era cel mai vestit tălmăcitor al învățăturii lui Confucius, iar faima lui o întrecea cu mult pe aceea a celorlalți înțelepți. La un moment dat s-a auzit un zvon, care venea din Sud, cum că trăia acolo un om și mai înțelept cu mintea și mai ascuțită. Bătrânul înțelept din Nord, găsind ca era cu neputință, a hotărât să pornească la drum pentru a vedea cu ochii lui cum stau lucrurile.

După luni și luni de mers a ajuns în sfârșit la noul înțelept. Bătrânul a început să vorbească. I-au trebuit mai multe ceasuri pentru a înfățișa, cu calm și inteligenta, principalele puncte ale gândirii sale. La sfârșit, i-a cerut omului din Sud, sa-și împărtășească și el ideile.

Înțeleptul Zen a spus doar atât:

– Sa cauți sa nu faci rău și pe cât poți sa faci numai bine…

Înțeleptul cel bătrân, auzind aceste vorbe, s-a înroșit de manie.

-Ce! A strigat el. La vârsta mea, am înfruntat toate primejdiile unui drum atât de lung! Ti-am spus de ce am venit! Ti-am arătat în amănunt care este doctrina mea! Iar tu îmi dai în schimb câteva vorbe neînsemnate pe care le știe pe dinafara până și un copil de trei ani! Nu cumva iți bați joc de mine?

Învățătorul Zen a spus:

– Nu, nu-mi bat joc de tine. Dar dacă este adevarat ca un copil de trei ani știe pe dinafara acest lucru, vad ca un om de optzeci de ani nu este în stare sa traiască astfel!”  Cercul mincinoșilor-Jean-Claude Carriere

Dumneavoastră ce ați învățat ultima dată de la copii? Povestiți-ne în căsuța de comentarii de mai jos sau scrieți-ne la reconstructromania@gmail.com.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s